Ετικέτες νημάτων

στις

Ετικέτες νημάτων

Οι ετικέτες παίζουν σημαντικό ρόλο όταν πρέπει να αγοράσετε νήματα. Ομολογώ ότι δεν το ήξερα στην αρχή. Δεν με είχε ενημερώσει κανείς μέχρι την στιγμή που ρώτησα την πωλήτρια ενός καταστήματος με τι βελονάκι θα πλέξω το νήμα που ήθελα να αγοράσω. Τότε εκείνη μου έδειξε την ετικέτα του νήματος λέγοντας μου ότι οι ετικέτες γράφουν όλα όσα πρέπει να ξέρω για τα νήματα.

Από τότε τις διαβάζω πάντα, ειδικά όταν αγοράζω νήματα που δεν έχω χρησιμοποιήσει πριν.

Σε μια ετικέτα θα βρούμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τα νήματα. Ποιο είναι το όνομα του, τον αριθμό της παρτίδας, τη σύσταση του νήματος, το βάρος του, δείγμα και μέγεθος για βελονάκι και βελόνες, βάρος σε γραμμάρια, μήκος σε μέτρα και οδηγίες για το πλύσιμο.

Ανάγνωση ετικέτας

Όνομα νήματος

Το όνομα μας δείχνει απλά πως λέγετε το κάθε νήμα. Είναι το όνομα που έχει δώσει η κάθε εταιρεία σε κάθε ένα από τα νήματά της.

Όνομα & κωδικός χρώματος

Κάθε νήμα έχει το χρώματα του. Έτσι πάνω στην ετικέτα αναγράφεται το όνομα του χρώματος και τον κωδικό του, που από εταιρεία σε εταιρεία έχει διαφορά και ο τόνος του χρώματος και ο κωδικός. Για αυτό τον λόγο όταν θέλετε να φτιάξετε κάτι που απαιτεί πολύ νήμα, να αγοράζετε της ίδιας εταιρείας νήματα και με τον ίδιο κωδικό χρώματος.

Αριθμός παρτίδας

Όλα τα νήματα έχουν αριθμό παρτίδας. Μια συγκεκριμένη ποσότητα νημάτων με το ίδιο χρώμα και κωδικό χρώματος έχουν παρασκευαστεί στην ίδια παρτίδα. Ο αριθμός παρτίδας λοιπόν δηλώνει ότι 2 και περισσότερα νήματα ανήκουν στην ίδια παρτίδα. Άρα έχουν τον ίδιο τόνο στο χρώμα. Συνεπώς όταν αγοράσετε μεγάλη ποσότητα για ένα μεγάλο πλεκτό θα πρέπει όλα να ανήκουν στην ίδια παρτίδα. Και αν χρειαστείτε συμπλήρωμα καλό θα ήταν να ζητήσετε να σας φέρουν νήμα τις ίδιας παρτίδας. Διαφορετικά θα υπάρχει τονική διαφορά στο χρώμα. Δεν θα είναι μεγάλη αλλά θα είναι εμφανής και θα χαλάει το σύνολο.

Σύσταση νήματος

Δηλώνει αν το νήμα είναι συνθετικό, μεικτό ή 100% φυσικό. Κάθε σύσταση δίνει και διαφορετικό αποτέλεσμα στο πλεκτό μας.

Μήκος νήματος σε μέτρα

Το μήκος του νήματος βοηθάει να καταλάβουμε πόσα κουβάρια θα χρειαστούμε για το πλεκτό μας.

Δείγμα και μέγεθος για βελονάκι & βελόνες

Σε όλες τις ετικέτες θα βρείτε σχεδιασμένο ένα μικρό δείγμα για βελονάκι και βελόνες. Επίσης αναγράφεται και το μέγεθος από το βελονάκι και από την βελόνα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Βέβαια το μέγεθος της βελόνας ή το μέγεθος από το βελονάκι είναι σχετικό. Μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε μισό με ένα νούμερο μικρότερο ή μεγαλύτερο. Ανάλογα πάντα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε.

Οδηγίες πλυσίματος

Πάντα μα πάντα πριν αγοράσουμε ένα νήμα θα πρέπει να διαβάσουμε αυτές τις οδηγίες για να ξέρουμε πώς θα πλύνουμε το πλεκτό μας. Οδηγίες τις οποίες ίσως χρειαστεί να τις δώσουμε και εμείς σε αυτόν που θα δώσουμε το πλεκτό. Δεν πλέκουμε πάντα για εμάς. Πλέκουμε και για άλλους. Οπότε όταν δώσουμε το πλεκτό θα πρέπει να ενημερώσουμε πως θα πρέπει να πλυθεί.

Βάρος νήματος

Το βάρος του νήματος αναφέρεται στο πάχος του. Κάποιοι κατασκευαστές γνέθουν τα νήματα τους για να εμπίπτουν σε σταθερές κατηγορίες. Αυτές οι σταθερές κατηγορίες έχουν μακρά ιστορία και θα διατηρηθούν, πιθανότατα για καιρό. Ακόμη και στην περίπτωσή τους υπάρχει διαφοροποίηση στο πάχος, ενώ τα φαντεζί νήματα με έντονη υφή είναι δύσκολο να ταξινομηθούν με βάση αυτό το κριτήριο μόνο.

Το ορατό βάρος του νήματος είναι μια ένδειξή για την ταξινόμηση με βάση το βάρος του. Όμως ένα νήμα μπορεί να φαίνεται παχύτερο από ένα άλλο λόγω του αέρα ανάμεσα στις ίνες του και λόγω της ελαστικότητας. Για να διαπυστώσουμε το πραγματικό πάχος του νήματος πρέπει απλά να τραβήξουμε το νήμα και να το τεντώσουμε. Τεντώνοντάς το θα δούμε πόσο μειώνεται το πάχος και θα καταλάβουμε πόσο αέρα είχε. Δεν έχει σημασία με πόσους κλώνους είναι υφασμένο ένα νήμα. Ένα νήμα που έχει υφανθεί με 4 κλώνους μπορεί να είναι παχύτερο όμως μπορεί να είναι και λεπτότερο, ανάλογα με το πάχος του κάθε κλώνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.