Πλεκτή χειρουργική μάσκα

στις

Με αφορμή την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού, τις ελλείψεις των χειρουργικών μασκών και την αισχροκέρδεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές, σε όλα τα φάρμακα, είδη απολύμανσης και προστασίας από τον θανατηφόρο αυτό ιό, αποφάσισα μιας και δεν μπορούσα να βρω σε κανένα φαρμακείο της περιοχής μου μάσκες, να φτιάξω τις δικές μου. Ξέρω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για μάσκες και δεν βρίσκουν. Έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τις οδηγίες για την μάσκα. Όσοι και όσες πλέκουμε να φτιάξουμε μάσκες για εμάς, τις οικογένειες μας, τους φίλους μας και για όσους τις έχουν ανάγκη. Είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι και θα είμαστε για καιρό. Άρα υπάρχει άπλετος χρόνος και θεωρώ ότι μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο για να προσφέρουμε ότι μπορούμε σε αυτούς που μας χρειάζονται.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

 • Βαμβακερό νήμα σε χρώμα της επιλογής μας
 • βελονάκι Νο 4
 • ψαλίδι
 • βελόνα χοντρή (σακοράφα)
 • βελόνα ραψίματος
 • λίγο ύφασμα

Συντομογραφίες:

 • αρ.γ. = άριχτο γαϊτανάκι
 • μ.π. = μισό ποδαράκι
 • π. = ποδαράκι
 • γ.σ.α = γαϊτανάκι στον αέρα.
 • π.θ. = πίσω θηλιά
 • β.γ. = βουβό γαϊτανάκι

*Ο αριθμός μέσα στις παρενθέσεις () δηλώνει πόσους πόντους πρέπει να έχουμε σε κάθε σειρά.

Ξεκινάμε κάνοντας μια αλυσίδα με 36 γ.σ.α.

dav

1η σειρά: Σε αυτή την σειρά θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την δεύτερη θηλιά από το βελονάκι μας και θα κάνουμε από 1 αρ.γ. στις 5 πρώτες θηλιές. Στις επόμενες 3 θηλιές πλέκουμε από 1 μ.π. Στις επόμενες 19 θηλιές κάνουμε από 1 π. Στις 3 επόμενες από 1 μ.π και στις 5 τελευταίες από 1 αρ.γ. (5 αρ.γ., 3 μ.π., 19 π., 3 μ.π., 5 αρ.γ.). Κάνουμε 1 γ.σ.α και γυρίζουμε το πλεκτό μας. (35)

dav

2η – 8η σειρά: Σε αυτές τις σειρές θα πλέξουμε μπαίνοντας με το βελονάκι στην πίσω θηλιά (π.θ.) και θα κάνουμε από 1 αρ.γ. στις 5 πρώτες θηλιές, από 1 μ.π. στις 3 επόμενες, από 1 π. στις επόμενες 19 θηλιές, από 1 μ.π. στις επόμενες 3 και από 1 αρ. γ. στις 5 τελευταίες θηλιές. Κάνουμε δηλαδή αρ,γ. σε κάθε αρ.γ. της προηγούμενης σειράς, μ.π σε κάθε μ.π και π. σε κάθε π. (5 αρ.γ., 3 μ.π., 19 π., 3 μ.π., 5 αρ.γ.). Κάνουμε 1 γ.σ.α. και γυρίζουμε το πλεκτό μας. (35)

dav

9η σειρά: Και σε αυτή την σειρά θα δουλέψουμε στις π.θ. Θα κάνουμε από 1 αρ.γ. στις 5 πρώτες θηλιές. Από 1 μ.π. στις επόμενες 3 θηλιές. Από 1 π. στις επόμενες 9 θηλιές. Αμέσως μετά πλέκουμε 3 π. μαζί στην ίδια θηλιά. Στις επόμενες 9 θηλιές κάνουμε πάλι από 1 π. Στις επόμενες 3 θηλιές από 1 μ.π. και στις 5 τελευταίες από 1 αρ.γ. (5 αρ.γ., 3 μ.π., 9 π., 3π. μαζί, 9 π., 3 μ.π., 5 αρ.γ.). Κάνουμε 1 γ.σ.α. και γυρίζουμε το πλεκτό μας. (37)

dav

10η σειρά: Σε αυτή την σειρά θα δουλέψουμε πάλι στην π.θ. και θα κάνουμε από 1 αρ.γ. σε κάθε αρ.γ., από 1 μ.π. σε κάθε μ.π. και από 1 π. σε κάθε π. της προηγούμενης σειράς. (5 αρ.γ., 3 μ.π., 21 π., 3μ.π. 5 αρ.γ. ). Κάνουμε 1 γ.σ.α και γυρίζουμε το πλεκτό μας. (37)

11η σειρά: Τώρα θα δουλέψουμε λίγο διαφορετικά. Αυτή είναι η τελευταία μας σειρά και θα πρέπει να φτιάξουμε και τα κορδόνια που θα πιάνουν πίσω από τα αφτιά για να στέκεται η μάσκα μας. Επίσης δεν θα δουλέψουμε ακριβώς σε σειρά αλλά κάπως κυκλικά. Μπαίνουμε με το βελονάκι μας κανονικά στην θηλιά μας και όχι στην π.θ. και κάνουμε από 1 αρ.γ. σε κάθε θηλιά έως το τέλος της σειράς (37). Αμέσως μετά κάνουμε μια αλυσίδα με 26 γ.σ.α και ενώνουμε με αρ.γ. στην αρχή της κάτω σειράς.

dav

Συνεχίζουμε κάνοντας πάλι από ένα αρ.γ. σε κάθε θηλιά (35). Στο τέλος της σειράς κάνουμε πάλι 1 αλυσίδα με 26 γ.σ.α και ενώνουμε με β.γ. στο πρώτο αρ.γ που κάναμε όταν ξεκινήσαμε την σειρά μας.

dav

Κόβουμε και κρύβουμε την κλωστή με την χοντρή βελόνα. Παίρνουμε 1 κομμάτι ύφασμα και το κόβουμε στο σχήμα της μάσκας και το προσαρμόζουμε στην εσωτερική πλευρά της μάσκας. Ράβουμε με την βελόνα το πάνω και το κάτω μέρος και αφήνουμε τα πλαϊνά ανοιχτά για να μπορούμε να βάζουμε μέσα 1 χαρτομάντιλο για να απορροφά τα σωματίδια όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Καλή επιτυχία!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.