Αύξηση πόντων – Increasing stitches

στις

Στο προηγούμενο post αναφερθήκαμε στο πόσο βαρετό θα ήταν αν μπορούσαμε να πλέξουμε μόνο ορθογώνια και τετράγωνα σχέδια. Μιλήσαμε για τις μειώσεις και με πιο τρόπο μπορούν να γίνουν. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις αυξήσεις που μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να τις κάνουμε.

Τα περισσότερα σχέδια μας εξηγούν με αναλυτικό τρόπο τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις πόντων .

Αύξηση πόντων είναι το πλέξιμο δύο ή περισσοτέρων πόντων σε έναν πόντο (θηλιά) . Έτσι στην επόμενη σειρά θα έχουμε περισσότερα ποδαράκια από την προηγούμενη. Η αύξηση συμβολίζεται ως εξής:

Η αύξηση, όπως και η μείωση πόντων χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δώσουμε σχήμα στο πλεκτό μας. Η αύξηση αυτή μπορεί να γίνει στην αρχή, στο τέλος ή και στο εσωτερικό της σειράς, δηλαδή σε όποιο σημείο θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα του πλεκτού μας.

Αύξηση πόντων με άριχτο γαϊτανάκι (στην αρχή, στο τέλος και στο εσωτερικό της σειράς)

Επειδή η αλυσίδα γυρίσματος στο άριχτο γαϊτανάκι , δεν μετρά ως πόντος, η αύξηση πόντων στο άριχτο γαϊτανάκι γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο της σειράς. Είτε στην αρχή, είτε στο εσωτερικό, είτε στο τέλος της σειράς του πλεκτού, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ίδια και είναι η εξής:

Στο σημείο που θέλουμε να κάνουμε την αύξηση πλέκουμε 2 άριχτα γαϊτανάκια μαζί. Για παράδειγμα:

Αν θέλουμε να κάνουμε αύξηση στην αρχή της σειράς, πλέκουμε 2 άριχτα γαϊτανάκια στην πρώτη θηλιά της σειράς.

Αν θέλουμε να κάνουμε αύξηση στο εσωτερικό της σειράς που πλέκουμε κάνουμε 2 άριχτα γαϊτανάκια στην θηλιά που βρίσκεται στο σημείο όπου θέλουμε να κάνουμε την αύξηση.

Αν θέλουμε να κάνουμε αύξηση στο τέλος της σειράς πλέκουμε 2 άριχτα γαίτανάκια στο τέλος της σειράς.

Αύξηση πόντων με ποδαράκι (στην αρχή, στο εσωτερικό ή στο τέλος της σειράς)

Επειδή η αλυσίδα γυρίσματος στο ποδαράκι (δηλαδή τα 3 γ.σ.α.), μετρά ως πόντος, η αύξηση πόντων στο α.π. είναι διαφορετική ανάλογα με το σημείο στο οποίο γίνεται (αρχή, εσωτερικό ή τέλος της σειράς πλέξης).

Αύξηση με ποδαράκι στην αρχή της σειράς

Πλέκουμε τα 3 γ.σ.α. που αντιστοιχούν στην αλυσίδα γυρίσματος, τα οποία μετρούν ως πόντος, δηλαδή είναι ο πρώτος  πόντος της σειράς, και στη συνέχεια πλέκουμε ένα ακόμα ποδαράκι μέσα στον πρώτο πόντο της σειράς. Έτσι έχουμε δημιουργήσει μια αύξηση στην αρχή της σειράς.

Αύξηση με ποδαράκι στο εσωτερικό & στο τέλος της σειράς

Στο εσωτερικό της σειράς, αλλά και στο τέλος της σειράς η διαδικασία είναι η όδια. Πλέκουμε 2 ποδαράκια πάνω στο ποδαράκι της προηγούμενης σειράς. Έτσι απλά έχουμε δημιουργήσει μια αύξηση στο εσωτερικό ή στο τέλος της σειράς.

Ελπίζω να σας βοήθησα σχετικά με τις αυξήσεις πόντων. Σύντομα θα ανεβάσω και άλλα άρθρα σχετικά με το πλέξιμο με βελονάκι και σιγά σιγά θα περάσουμε και στις βελόνες. Άλλωστε δεν πλέκουν όλοι με βελονάκι ή μόνο με βελονάκι. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για το πλέξιμο ,είτε γίνεται με βελονάκι, είτε γίνεται με βελόνες. Εγώ με την σειρά μου έχω και θέλω τόσα πολλά να σας δώσω. Πληροφορίες για σχέδια με βελονάκι και βελόνες, μοτίβα τετράγωνα, κυκλικά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αλλά όλα αυτά θα γίνουν σιγά σιγά. Ένα βήμα κάθε φορά!!

Καλή συνέχεια με όμορφες δημιουργίες!!!😘😘😘

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.