Βασική προϋπόθεση για να μπορέσεις να πλέξεις είναι να ξέρεις τις βάσικές πλέξεις, για αυτό και στις προηγούμενες αναρτήσεις αναφέρθηκα σε αυτές και τις εξήγησα μια μια ξεχωριστα. Για να καταφέρεις να διαβάσεις όμως ένα σχέδιο θα πρέπει να γνωρίζεις και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά τις συντομογραφίες τους και πώς απεικονίζονται σε ένα σχέδιο. Υπάρχουν πολλά σχέδια σε περιοδικά αλλἀ και στο διαδύκτιο που δεν έχουν οδηγίες παρά μόνο εικόνες του σχεδιού. Αν γνωρίζετε πώς είναι το κάθε ποδαράκι στο σχέδιο θα μπορέσετε να το διαβάσετε κιόλας ακόμα και αν δεν υπάρχει περιγραφή. Ξέρω οτι δεν είναι εύκολο να διαβάσουν όλοι ένα σχέδιο. Ξέρω γυναίκες που πλέκουν πόλλα περισσότερα χρόνια από εμένα που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα σχέδιο. Όμως πιστεύω πως πριν πούμε οτι δεν μπορούμε να το κάνουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε. Πάρακατω σας δίνω τις συντομογραφιες και τα σύμβολα κάθε πλέξης που θα σας βηθήσουν να διαβάσετε ένα σχέδιο πλεκτού με βελονάκι. Αν πάλι δοκιμασετε και δεν τα καταφέρετε μην στενοχωριέστε. Στο youtube υπάρχουν πόλλες κυριές που στα κανάλια τους δίνουν πληροφορίες και ανεβάζουν βίντεο με το πως πλέκετε π.χ. μια τσάντα, ένα κασκόλ, μια μπλούζα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Εγώ δεν είμαι μια αμππό αυτές γιατί δεν μπορώ να πλέκω και να έχω και μια κάμερα να με γράφει και να πρέπει να εξηγώ και να δείχνω. Απλά ντρἐπομαι, για αυτό προτιμώ τον γραπτό λόγο. Άλλωστε για αυτό τον επέλεξα.
Λοιπόν οι συντομογραφιές για το βελονακι στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά είναι οι εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ:
- Αλυσίδα (αλ.)
- Αρχική θηλιά
- Γαϊτανάκι στον αέρα (γ.σ.α.)
- Άριχτο γαϊτανάκι (αρ.γ.)
- Μισό ποδαράκι (μ.π.)
- Ποδαράκι (π.)
- Τριπλό ποδαράκι (τρ.π. ή 3πλό π.)
- Βουβό γαϊτανάκι (β.γ.)
- Αύξηση (αυξ.)
- Μείωση (μ.)
- Εμπρόσθιο ρίξιμο (εμ.ρ.)
- Οπίσθιο ρίξιμο (οπ.ρ.)
- Μπροστινή θηλιά (μπρ.θ.)
- Πίσω θηλιά (π.θ.)
*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές κυρίες όταν δίνουν οδηγίες στο ιντερνετ είτε από blog είτε μέσω βίντεο χρησιμοποιούν τους αγγλικούς όρους μεταφρασμένους στα ελληνικά. Δηλαδή το άριχτο γαϊτανάκι μπορεί να το βρείτε ως απλό κροσέ, το μισό ποδαράκι ως μισό διπλό κροσέ, το ποδαράκι ως διπλό κροσέ και το βουβό γαϊτανάκι ως τυφλή βελονιά. Όπως και αν το αποκαλέσει κάποιος ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζεται κάθε βελονιά δεν αλλάζει.
ΑΓΓΛΙΚΑ US (Αμερικάνικο σύστημα):
- Chain stitch (ch)
- Stitch (st) or loop (lp)
- Single crochet (sc)
- Half double crochet (hdc)
- Double crochet (dc)
- Treble crochet (tr)
- Double treble crochet (dtr)
- Slip stitch (sl st)
- Increase (inc)
- Decrease (dec)
- Front post (fp)
- Back post (bp)
- Front loop (fl)
- Back loop (bl)
ΑΓΓΛΙΚΑ UK (Βρετανικό σύστημα):
- Chain stitch (ch)
- Stitch (st) or loop (lp)
- Double crochet (dc)
- Half treble crochet (htr)
- Treble crochet (tr)
- Double treble crochet (dtr)
- Triple treble crochet (ttr)
- Slip stitch (sl st)
- Increase (inc)
- Decrease (dec)
- Front post (fp)
- Back post (bp)
- Front loop (fl)
- Back loop (bl)
Αυτά είναι τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται συνήθως. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ισχύουν παντού, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεστε τις επεξηγήσεις των συμβόλων στο σχεδιάγραμμά σας.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: